Varmepumpe til sommerhus

Billig varme med en varmepumpe til sommerhuset

Et sommerhus kan være en dyr fornøjelse at varme op. Tidligere har mange fået sommerhuset varmet op ved hjælp af el-radiatorer, en brændeovn eller en kombination af disse. Mange forbinder også et sommerhusbesøg med den hygge der er når der tændes op i brændeovnen. Men det er slet ikke så økonomisk at varme op på denne måde. El-radiatorerne er meget dyre i drift, og den effekt man får ud af det er forsvindende lille. Brændeovnen derimod er jo hyggelig. Ja det er sandt nok. Den giver også en god hurtig varme når man lige kommer ind i et koldt sommerhus. Men det er ikke godt for vores miljø og der er meget arbejde ved at have en brændeovn. Det kan derfor være en god ide at se på andre alternativer til opvarmning af sommerhuset. En mulighed kunne være at man får installeret en varmepumpe.

Fordele ved at varme op med en varmpumpe

Der er mange fordele ved at benytte en varmepumpe til at opvarme sommerhuset med. For det første så er en varmepumpe billig i indkøb og installering. Man skal have en autoriseret VVS-installatør til at sætte den op, og så skal man blot sørge for at få en autoriseret VVS-installatør ud for at servicere den en gang om året. En anden ting er at en luft til luft varmepumpe er meget billigere end en el radiator. En el-radiator udnytter den mængde watt der kommer ind 1 til 1, hvorimod en luft til luft varmepumpe er 1 til 4 eller 5 watt. Det betyder at man altså får 4 til 5 gange mere for pengene. Derudover kan man lade varmepumpen kører på lavt blus i den tid man ikke benytter sommerhuset. Det vil gøre at luften i sommerhuset bliver ved med at cirkulere, og der vil ikke komme følelsen af at der nok er lidt klamt og lidt fugtigt i et hus der har stået tomt et stykke tid.

Hvad er en varmepumpe?

Ja, hvad er en varmepumpe egentlig, har du måske spurgt dig selv og andre. Det forsøger vi at svare på her.

En varmepumpe er en maskine der varmer huset op. Det er ideelt at benytte dem i sommerhuse, men de kan uden besvær bruges i almindelige huse også. Varmepumpen er delt i to dele – en inde del og en ude del.  Inde delen ligner en aircondition og er efterhånden meget pæn i designet. Det er også ved denne del man styrer hvor varmt luften der bliver pumpet ind i huset skal være. Denne del er forbundet med ude delen med to rør. I disse rør løber der det der hedder kølergas. Ude delen suger varmen ud af luften udenfor og pumper det ind i huset. Kølergassen varmes et par grader op i ude delen, og ekspandere den i inde delen og der kan derved ske en temperaturstigning på op mod 35-40 grader. Det er denne temperatur der bliver sendt ud i huset. Inde delen er ofte placeret højt oppe under loftet og blæser den varme luft ud i rummet. Derved sker der en cirkulation og en udskiftning af luften. På grund af den cirkulation der sker, undgår man at der samler sig kondens i vinduerne og indeklimaet forberedes derfor markant.

Kan det betale sig?

En varmepumpe koster mellem 15 og 20 tusinde i indkøb og montering. Det virker umiddelbart som mange penge at investere, hvis man i forvejen har et par velfungerende el-radiatorer eller en god brændeovn. Men grundet den gode udnyttelse af den energi der bliver tilført en varmepumpe i forhold til en el-radiator, så vil varmepumpen til sommerhuset være tjent ind i løbet af 3- 5 år, ene og alene på de besparelser der er i forbruget.

Skriv en kommentar