Luft til luft varmepumpe

Hvis du er en af dem, der leder efter smarte og energivenlige alternativer til traditionelle energiformer, har du formentlig hørt om varmepumper. I disse år er der stort fokus på vores klima og de udfordringer, vi står over for.

Isen på vores poler smelter, temperaturerne stiger, og meget tyder på at det vil få fatale konsekvenser, hvis vi som menneskehed ikke tager ansvar for vores handlinger. Derfor er der i disse år meget tale om, hvad det enkelte individ kan gøre for at nedbringe sit CO2-udslip og dermed tage sin egen del af ansvaret.

Det betyder også, at der har været meget forskning i, hvordan man på bedst mulig måde udvinder og udnytter den energi, vi har til rådighed. Et resultat af denne forskning og udvikling er varmepumpen, der på kort tid er blevet et utroligt populært valg blandt hus- og sommerhusejere, der vil gøre en indsats for at begrænse deres eget energiforbrug.

Der findes forskellige typer af varmepumper, hvor luft til luft varmepumpen er den mest populære, da det er en nem, forholdsvis billig og smart løsning, der passer mange.

Hvordan virker en varmepumpe?

En varmepumpe fungerer som et supplement til traditionelle energiformer som eksempelvis olie- og gasfyr. En varmepumpe er et utroligt energi- og klimavenligt alternativ, da det udnytter energi fra den mest vedvarende kilde, vi kender til, nemlig solen.

Teknologien består i, at der udvindes energi fra udeluften i form af fugt, som så pustes ud som varme i hjemmet. Varmepumper er udviklet til at være utroligt effektive, selv i det kølige nordiske klima, hvilket betyder, at den kan udvinde varme af luft, der er helt ned til 15 minusgrader.

På den måde kan man med en varmepumpe være sikker på at kunne trække på naturens egne energireserver hele året rundt.

Fordele ved en varmepumpe

Der er mange fordele ved en luft til luft varmepumpe, hvilket er grunden til, at de er blevet så populære på forholdsvis kort tid. Først og fremmest sørger den for at udnytte den naturlige energi i luften, hvilket er rigtig gode nyheder for vores i forvejen belastede klima og miljø.

At man har en varmepumpe som supplement til sin almindelige opvarmningsmetode, betyder også, at man har mindre brug for dyr olie og gas. Ved at investere i en varmepumpe gør man ikke alene noget for vores klima, men også for ens egen økonomi. I nogle hjem kan man spare helt op til 50% på varmeregningen ved hjælp af en varmepumpe, hvilket kan være op til 10.000 kr. om året.

Det betyder også, at en luft til luft varmepumpe er en investering, der hurtigt tjener sig selv ind igen. En varmepumpe er ikke særligt dyr i installation eller drift, hvilket især gælder for varmepumper af typen luft til luft. Samtidig har en varmepumpe en utroligt høj effektfaktor på over 4, hvilket betyder, at den producerer 4 gange så meget strøm, som den bruger.

Der kan altså ikke være nogen tvivl om, at en luft til luft varmepumpe er en god investering, der ikke kun gavner din egen personlige økonomi, men også vores alles klode. Derudover har de fleste varmepumper et indbygget filter, der filtrerer og renser luften for svampesporer og andre skadelige partikler.

Det betyder, at man med en varmepumpe ikke kun er sikret en behagelig varme, men også et forbedret og sundere indeklima. Der er altså mange fordele ved at anskaffe sig en varmepumpe, hvad enten man gør det af hensyn til miljøet, ens egen økonomi eller hele familiens sundhed.

Forskellige producenter af varmepumper

Markedet for varmepumper er forholdsvis nyt, men det vokser hurtigt på grund af den stigende efterspørgsel på gode og effektive varmepumper til forskellige typer kunder. En del store elektronik og IT-giganter har også allerede meldt sig på banen med deres bud på, hvad en god varmepumpe er.

Det gælder blandt andet for firmaer som Panasonic, Bosch, LG, Electrolux og mange flere. Det siger noget om varmepumpernes store potentiale, at så store og veletablerede virksomheder er gået ind i branchen og satser på netop det marked. De forskellige producenter leverer naturligvis forskellige varmepumper med forskellige funktioner, ydelser og priser.

Eksempelvis er Fujitsus varmepumper i mange tilfælde billigere end de andre, men i andre modeller finder man tilsvarende højere ydelse, lavere støjniveau, bedre drift og lignende. I mange varmepumper findes der også specielle funktioner, eksempelvis en sensor, der registrerer, om der er mennesker til stede i rummet og justerer effekten derefter.

Hvilken varmepumpe man skal vælge at investere i, kommer derfor meget an på ens individuelle behov og ønsker. Her på siden kan du læse meget mere om de forskellige producenter og deres bud på, hvordan en god varmepumpe skal yde.

Det skal du huske om varmepumper

Varmepumper er som tidligere nævnt et forholdsvist nyt fænomen, hvilket gør, at mange ikke har den store kendskab til de smarte maskiner. Der er dog nogle ting, der er vigtige at huske, når man har at gøre med varmepumper.

Først og fremmest skal man forhøre sig hos sin kommune, inden man begynder at installere en varmepumpe, da man i nogle tilfælde kan ansøge om dispensation fra en kollektiv varmeforsyning. Derudover er det også vigtigt at huske, at nogle varmepumper kan støje en del.

Visse modeller er udviklet til at være særligt støjsvage, men det kan være svært at komme helt uden om støjen. Det er midlertidig vigtigt, at det ikke er til gene for eventuelle naboer. Der er derfor regler om, at den udvendige del af en varmepumpe skal placeres mindst 5 meter fra skellet til naboen.

Placeringen er værd at overveje grundigt, da en varmepumpe for tæt på en terrasse kan være generende, men der kan også gå varme tabt i rør, hvis man placerer varmepumpen for langt væk. Med hensyn til vedligeholdelse kræver en varmepumpe ikke meget.

Man skal ikke gøre meget mere end at sørge for, at ud-delen er fri for blade og skidt, ligesom det kan blive nødvendigt at skifte et støvfilter en gang i mellem.

Er en varmepumpe noget for mig?

De mange fordele gør, at man med det samme begynder at overveje, om en varmepumpe er noget, der er værd at investere i. Som udgangspunkt er en varmepumpe en utrolig god løsning for mange, der ønsker at optimere den måde, de opvarmer deres hjem på.

Som sagt findes der flere forskellige varmepumper, og man skal derfor gøre sig nogle overvejelser, inden man går ud og investerer i en. Ud over luft til luft varmepumpen findes der også luft til vand varmepumper og jord til vand varmepumper. Det særlige ved luft varmepumpen er, at den er billigere i anskaffelse end de andre, og så kræver den ikke, at der allerede er et eksisterende centralvarmesystem.

Derfor bruges denne type varmepumper som oftest i mindre huse eller i sommerhuse. Varmepumper af typen luft til luft er ikke kun billige i anskaffelse, de er også nemme at installere, hvilket betyder, at det er et godt sted at starte, hvis man endnu ikke har den store kendskab til varmepumper.

Hvilken varmepumpe du skal gå efter, har altså ikke kun noget at gøre med dine behov og ønsker, men også med hvilket hus eller hjem, du bor i. Er du i tvivl om, hvorvidt du er kommet frem til det rette valg, eller har du spørgsmål om varmepumper af den ene eller anden art, er du altid velkommen til at kontakte os.