Lær mere om jordvarme på få minutter

Mange danskere bøvler med varmeregningerne måned efter måned, hvilket af åbenlyse årsager har en stor betydning for deres budget. Såfremt du selv står i samme ærgerlige situation, kan du med fordel overveje, om det er tid til at skifte til jordvarme.

Dette vælger nemlig flere og flere at gøre i stigende grad, da det for det første kan spare dig store pengesummer hver evig eneste måned, og da det for det andet er mere effektivt og miljøvenligt.

Såfremt du ønsker at lære mere om den populære varmeanlægsmetode, kan du blive en hel del klogere på blot få minutter ved at læse med nedenfor.

Hvad er jordvarme?

Som navnet antyder, er jordvarme et varmeanlæg, som anvender tilstedeværelsen af varme i jorden til at producere energi. Dette gør anlægget yderst effektivt og miljøvenligt, i og med at det producerer langt mere, end det forbruger.

Anlægget består først og fremmest af en varmepumpe og derudover en væskefyldt slange, som graves ned i jorden – som oftest i en græsplæne eller i et lignende område af haven.

Overordnet set er der mest af alt en række af nævneværdige fordele ved at skifte til jordvarme. For det første er der tale om en billig energiform, lige såvel som du kan regne med at skære betydeligt i dine udgifter til de månedlige varmeregninger.

For det andet kan man kun antage, at du kommer til at spare endnu større beløb i fremtiden, da alt tyder på, at priserne på energi og strøm vil komme til at stige år efter år.

For det tredje er det særligt nemt at opsætte denne form for anlæg i forbindelse med et nybyggeri, og det er desuden ganske medgørligt, såfremt du allerede bor i en bolig og ønsker at udskifte det gamle varmesystem.

Og endeligt skal du ikke bruge mange kræfter på vedligeholdelsen af denne type varmesystem. Derimod skal du højst sandsynligvis blot rense et enkelt filter på en årlig basis for at sikre dig, at det fungerer som det skal og ikke tilstoppes.

Hvordan virker jordvarme?

Jordvarme indhenter kort fortalt den varme, som er tilstede i jorden, efter solens stråler har opvarmet undergrunden.

Dette gør anlægget ved, at dets væskefyldte slange bliver lagt ned i jorden, hvorefter solen automatisk sørger for at opvarme slangen. Dernæst vil væsken i slangen blive overført til varmepumpen, som endeligt kan pumpe det varme vand ud i din boligs varmekilder – såsom radiatorer.

Det er essentielt, at slangerne bliver lagt et sted, hvor der kommer direkte sollys ned i jorden. Altså nytter det ikke noget at grave dem ned i et afsides buskads eller lignende. Ligeledes skal du naturligvis afholde dig fra at vokse nye træer eller lave tilsvarende grønne forbedringer af haven i det område, hvor slangen befinder sig.

Når vandet bliver pumpet videre til varmepumpen, sørger en effektiv fordamper for at omdanne den varme væske til damp, og de fleste jordvarmesystemer er desuden indstillet til at regulere sig selv helt og aldeles automatisk, når det eksempelvis kommer til temperaturer.

Selve varmesystemet bruger en anelse strøm til at fungere, men ikke desto mindre producerer det betydeligt mere, end det anvender. Således er der tale om en yderst miljøvenlig løsning, der både vil spare dig penge på dine varmeregninger og udlede mindre CO2.

Hvor meget kan du spare på at skifte til jordvarme?

Det afhænger naturligvis i høj grad af din specifikke boligsituation og energiforbrug, hvor meget du kan spare på at skifte dit gamle varmesystem ud med jordvarme.

Først og fremmest er det selvfølgelig fundamentalt at tænke på, hvordan jordvarmesystemer fungerer – altså ved hjælp af solenergi. Med andre ord er denne form for energi jo fuldkommen gratis at hente. Det er således ikke dette, der kommer til at koste noget, men tværtimod omdannelsen af solenergien til energi, som kan anvendes i din bolig.

Som udgangspunkt kan du således forvente at opnå store besparelser, uanset om dit gamle system består af et oliefyr, naturgas eller fjernvarme. Om end det er svært at snakke om deciderede tal, kan du som oftest regne med som minimum at halvere dine udgifter til varmeregningerne.

Med det sagt, koster det selvfølgelig også en vis pengesum at få det nye system installeret, men måned efter måned vil du gradvist tjene pengene tilbage med en stor fortjeneste i vente.