Varmepumpe

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe er et forholdsvis nyudviklet supplement til mere traditionelle energiformer som eksempelvis olie- og gasfyr. I disse år er der stort fokus på vores klima, og hvad der sker, hvis vi ikke gør en aktiv indsats for at nedbringe vores udledning af drivhusgasser. Derfor er der blevet tænkt i alternativer i stor stil, og varmepumpen er kommet på markedet som et resultat af det. Varmepumpen er på meget få år blevet utroligt populær, og det skyldes, at den har mange fordele, både for den enkelte forbruger og for klimaet. For udover at varmepumpen kan udnytte energien fra en af de mest vedvarende energikilder, vi kender, nemlig solen, kan den også være med til at give dig store besparelser på varmeregningen samt et bedre indeklima i dit hjem. Der er altså mange gode grunde til at overveje en varmepumpe, og her kan du læse mere om et udpluk af dem.

Hvordan fungerer den?

Der findes forskellige typer af varmepumper, men de virker ved, at de udnytter den energi, der naturligt findes i luften eller jorden udenfor. En varmepumpe består grundlæggende af to dele, en udedel og en indedel, der placeres indenfor i det rum, hvor varmebehovet er størst. I de fleste hjem vil det sige stuen eller et køkken/alrum. Man kan sige, at en varmepumpe fungerer lidt som et omvendt køleskab. Udedelen indsamler den naturlige varme i luften og overfører den til indedelen, som så varmer huset op. Mange er tilbøjelige til at tro, at det skal være varmt udenfor, før varmepumpen kan finde energi at varme huset op med, men det er faktisk ikke sandt. De fleste varmepumper kan operere, selvom der er frostgrader udenfor, og nogle kan arbejde med temperaturer helt ned til -15 og -25 grader. Der er altså ingen undskyldning for ikke at investere i en varmepumpe, selvom man bor i et køligt nordligt klima som det danske.

Hvad er fordelene?

Der er som sagt mange fordele ved en varmepumpe. En varmepumpe har en effektfaktor på over 4, hvilket rent praktisk betyder, at den kan levere 4 gange så meget energi, som den forbruger. På den vis har man at gøre med en ”overskudsforretning”, der vil sørge for store besparelser på varmeregningen. Det skyldes ikke mindst, at man har mindre brug for traditionelle opvarmningsmidler som olie og gas, når man har en varmepumpe i hjemmet. Derfor kan man i nogle husstande spare helt op til 50% på varmeregningen ved at installere en varmepumpe. Man kan altså sagtens argumentere for, at der er tale om en investering, der kan tjene sig selv hjem igen over nogle år. Samtidig har de fleste varmepumper mange smarte funktioner, eksempelvis har de et filter, som de renser luften igennem, så den bliver fri for svampesporer og andre skadelige partikler. En varmepumpe har altså også den fordel, at den skaber en behagelig varme og et sundere indeklima i hjemmet.

Hvilken varmepumpe skal du investere i?

Varmepumper er en forholdsvis ny ting, men fordi der er så stort potentiale i markedet, har en del it- og elektronikgiganter allerede meldt sig på markedet. Det betyder, at du i dag kan få varmepumper fra blandt andet Bosch, Panasonic, LG, Electrolux og mange andre. Her på siden kan du finde nærmere information om de enkelte producenter og fordelene ved at vælge netop deres varmepumper. De forskellige varmepumper ligger i forskellige prisniveauer, og man må derfor også forvente en forskel i effektiviteten. Hvilken varmepumpe man skal vælge, kommer derved meget an på, hvad den skal bruges til. Nogle varmepumper egner sig bedst til sommerhuse, mens andre er specielt udviklet til helårshuse med en stor grund. Sidst men ikke mindst er det også en god idé at tage udgangspunkt i sine egne behov. Eksempelvis er der nogle varmepumper, der er specielt udviklet med henblik på at være så lydsvage som muligt, hvilket er godt, hvis man gerne vil have en varmepumpe i soveværelset eller ro i stuen. Derfor kan det godt være en idé at bruge lidt tid på at sætte sig ind i tingene, inden man går ud og investerer i en varmepumpe. Som sagt finder du her på siden megen brugbar information om producenterne og de enkelte pumper, så du kan finde frem til det valg, der er bedst for dig.

Skriv en kommentar