Alt hvad du har brug for at vide om varmepumper

Med de stigende priser på alt, er det måske nu, det er tid til at skifte til en varmepumpe. Men ved du egentlig nok om hvad varmepumper gør, og hvilke typer der findes, til at beslutte dig? Ellers så læs med her, hvor vi besvarer de mest almindelige spørgsmål forbrugerne har til varmepumper.

Hvad gør en luft til luft varmepumpe?

En luft til luft varmepumpe udnytter den varme, der findes i luften udenfor, til at opvarme dit hjem. Denne løsning er god til mindre boliger, og er et godt alternativ til elvarme. Som en ekstra bonus skaber det et optimalt indeklima, idet det er den friske luft udefra, som bliver brugt til opvarmning indendørs.

Kan det betale sig at installere varmepumpe?

Det korte svar er ja – især for miljøet. For godt nok bruger en varmepumpe el, men hvis du har el-radiatorer i dit hjem lige nu, så vil en varmepumpe højst sandsynligt bruge mindre el og have en længere varmepumpe levetid. Det kræver dog, at dit hjem er godt nok isoleret, før at du får det optimale ud af varmepumpen.

Forskellen på en luft-luft og en luft-vand?

Luft til luft varmepumper omdanner, som navnet antyder, varmen i luften udendørs til varm luft, som bruges til at opvarme boligen. En luft til vand varmepumpe gør det samme – altså udnytter varmen i luften enten ude eller inde – til at opvarme vand til enten radiatorer eller gulvvarme. Så det er altså samme princip, men to forskellige opvarmningsformer.

Hvordan fungerer en jordvarme varmepumpe?

Varmen i en jordvarme varmepumpe kommer fra det øverste lag af jorden. Den smule varmere dette lag er, bliver udnyttet optimalt til både opvarmning af vand eller til radiatorer og gulvvarme. Denne type varmepumpe er den mest effektive, men er også dyrest, idet den kræver at der bliver gravet slanger ned, som vandet kan løbe igennem.

Hvad er fordelene ved en varmepumpe?

Fordelene er mange, men du skal især vælge en varmepumpe, hvis du tænker på klimaet og på din pengepung. Varmepumpe vedligehold er mindre krævende end andre typer varme, og kan også af den grund betale sig på længere sigt. Det kræver investering på kort sigt, men vil kunne mærkes på økonomien på lang sigt.

Hvor mange inde-dele skal man have?

Det afhænger af hvor stort et hus du vil opvarme, og hvor godt isoleret det er. Flere inde-dele betyder bedre mulighed for at opvarme flere rum, så det ikke kun er nærmeste rum der bliver opvarmet. Til gengæld kan det være en fordel at opveje opsætning af flere inddele mod installering af en luft til vand varmepumpe i stedet.

Hvor stort et område kan en varmepumpe opvarme?

Det afhænger af hvilken type varmepumpe du vælger. En luft til luft varmepumpe er bedst til mindre huse, hvorimod en luft til vand varmepumpe og en jordvarme varmepumpe begge er godt egnet til større huse. Dette skyldes at de omdanner varmen til enten gulvvarme eller radiatoropvarmning.

Skriv en kommentar